خدمتی تازه از سنگین تراش سپاهان
جوش co2
جوش آرگون
جوشکاری سازه
---------------- ------------------- ----------------------------------------------------------- -
جوشکاری co2 چیست؟
خاصيت
خاصيت حفاظتي بسيار خوبي دارد و به طول قوس بسيار حساس است، در موقع استفاده از اين گاز بايد طول قوس را ثابت نگه داشت، بنابراين در دستگاههاي تمام اتوماتيک و نيمه اتوماتيک که طول قوس بايد ثابت نگه داشته شود استفاده از اين گاز ايده آل است. درموقع استفاده از اين گاز براي ثبات قوس و پيشگيري از ناجور شدن آن، از الکترودهاي روپوش شده يا تنه کار استفاده مي کنند. بيشترين گازي که در جوشکاري فولاد معمولي بکار مي رود CO2 است. بزرگترين مزيت اين گاز همانطور که گفته شد ارزان قيمت بودن آن است(1/0 بهاي آرگون) بر خلاف گازهاي اتمي، دي اکسيد کربن در محل قوس الکتريکي به اکسيژن و مونو اکسيد کربن تجزيه مي شود، هر چند گازهاي مزبور بعد از خنک شدن به CO2 تبديل مي شوند. در اين حالت گازها و ساير مواد موجود قبل از جامد شدن جوش از آن خارج مي شوند. جريان بيشتري که در موقع استفاده از CO2 مصرف مي شود (در حدود %25) باعث تلاطم بيشتر حوضچه مذاب شده و در
نتيجه حباب هاي گازهاي موجود در داخل جوش به سطح فلز صعود کرده و قبل از انجماد از آن خارج مي شوند، در نتيجه تخلخل جسم کمتر خواهد بود. چون درموقع جوشکاري مقداري مونو اکسيد کربن و حتي گازهاي اُزُن توليد مي شوند، کارگاه حتماً بايد بخوبي تهويه شود، به هر حال بايد از جمع شدن گازهاي سمي در اطراف جوش جلوگيري کرد.
نکته: دراين جوش از جريان مستقيم با قطب معکوس استفاده مي شود.
تجربه نشان داده که درصورتي که بتوانيم از ورود گازهاي موجود در هوا يعني اکسيژن و نيتروژن به منطقه جوش پيشگيري کنيم جوش از خواص شيميايي و فيزيکي بهتري برخوردار خواهد بود.جوشکاري قوس الکتريکي با گاز محافظ CO2 يک روش بسيار مفيد و فراگير است. اين روش براي جوشکاري فلزات سخت و غير سخت در تمامي ضخامت ها مورد استفاده قرار مي گيرد و يک روش بسيار مناسب براي جوشکاري صفحات فلزي نازک و مقاطع نسبتاً ضخيم فلزات غير سخت مي باشد که در شرکت ايران خودرو بعد از جوش مقاومتي بالاترين ميزان استفاده را در سالن هاي بدنه سازي به خود اختصاص داده است.
در اين روش قوس الکتريکي و حوضچه مذاب کاملاً براي جوشکاري واضح و آشکار است. در جوشکاري با CO2 گاهي يک لايه نازک سرباره روي گرده جوش را مي پوشاند که بايد اين لايه از روي سطح جوش برطرف شود.
مزاياي جوش MAG:
اين فرايند طوري است که مي تواند در مورد بيشتر فلزات مغناطيسي و غير مغناطيسي مفيد باشد.
دراين شيوه ميزان جرقه کم مي باشد.
سيم جوش به طور مستمر تغذيه مي گردد، بنابراين زمان براي تعويض الکترود صرف نمي شود.
اين شيوه به راحتي مي تواند در تمام وضعيت ها استفاده شود.
حوضچه مذاب و قوس الکتريکي براحتي قابل مشاهده است.
سرباره حذف شده يا بسيار اندک است.
از الکترودي با قطر نسبتاً کم استفاده مي شود، که باعث بالا رفتن چگالي جريان مي شود.
درصد بالايي از سيم جوش در منطقه اتصال رسوب مي کند.
نکاتي راجع به استفاده صحيح از سيم جوش CO2
اندازه شيار قرقره کشنده واير فيدر دستگاه جوش بايد با قطر سيم جوش مصرفي همخواني داشته باشد.
نازل ورودي انتهاي تورچ جوشکاري دقيقاً در مقابل شيار قرقره کشنده جوش قرار گرفته باشد. ضمناً نوک اين نازل تيز باشد، زيرا باعث آسيب زدن به سيم جوش مي گردد.
فنر هدايت کننده سيم جوش در دادن غلاف تورچ داراي مشخصات زير باشد:
1- فنريت خود را در اثر گرم شدن از دست نداده باشد.
2- له شدگي نداشته باشد.
3- کوتاه نباشد.
فشار پيچ و فنر نگهدارنده قرقره هاي کشنده روي سيم جوش در حدي باشد که:
سيم جوش له نشود.
سيم جوش به هنگام کار متوقف نگردد
پيچ و فنر در (ريل هاب) که در مرکز قرقره سيم جوش قرار دارد، بيش از حد لازم سفت يا شل نباشد، چون سفت بودن آن به موتور واير فيدر فشار وارد نموده و شل بودن آن باعث بيرون ريختن سيم از قرقره مي شود.
نازل سيم جوش از نظر قطر داخل با سيم جوش مصرفي همخواني داشته باشد. (گشاد يا تنگ نباشد) و همچنين رزوه آن با انبردست محکم شده باشد.
ميزان ريزش گاز محافظ با قطر سيم جوش تنظيم گردد. (ميزان گاز محافظ عبوري 10 برابر قطر سيم جوش باشد)
در صورت استفاده از گاز محافظ CO2 بعداز مانومتر کپسول، بايد گرمکن گاز نصب گردد و همواره قبل از شروع عمليات جوشکاري از صحت کارکرد گرمکن اطمينان حاصل شود. فنر تورچ در مدت زمان لازم (بستگي به ساعت کارکرد دارد) تميز و عاري از هر گونه آلودگي گردد، در غير اين صورت فنر دچار اشکال مي گردد. (براي تميز کردن فنر تورچ مي توان فنر را به صورت حلقه در آورد و در داخل بنزين قرار داد و سپس با فشار باد آن را تميز کرد).
آمپر و ولتاژ جوشکاري زماني با هم همخواني دارند که ريزترين و مداوم ترين صداي ريزش قطرات سيم جوش هنگام کار شنيده شود. بعد از تنظيم ولتاژ و آمپر بايد خروجي کابل اتصال منفي روي دستگاه جوش نسبت به ضخامت قطعه ميزان گرماي لازم انتقالي به قطعه، صحيح انتخاب گردد. در اين صورت پاشش جرقه جوشکاري زياد خواهد بود.
فاصله نوک نازل سيم جوش تا نوک شعله هنگام مصرف ازگاز CO2 به ميزان mm2 و هنگام استفاده ازاين گاز با مخلوطي ازآرگون mm8 داخل تر باشد. به هنگام جوش کاري، زاويه اين جوش نسبت به خط عمود برکار بيشتر از 25 درجه نباشد زيرا باعث خواهد شد:
-فاصله سيم آزاد زياد شود.
-گاز محافظ به طور کامل روي حوضچه جوش نريزد.
جهت جلوگيري از چسبيدن جرقه ها به داخل شعله جوش و اطراف نازل سيم جوش در ابتدا و همچنين در فواصل بين کار و بعد از تميز نمودن آثار جرقه ها از اسپري ضد جرقه استفاده گردد.
معايب جوش MAG :
تا به حال تعدادي از قطعات و اتصالات فلزي مهم و ايمني دربدنه خودرو در اثر ايجاد بعضي عيوب در فلز جوش يا منطقه مجاور آن شکسته شده و موجب خسارات مالي و جاني فراواني شدهاند. همانطور که ميدانيم جوش ايدهآل و خالي از نقص تقريباً غير ممکن است و معمولاً جوشها داراي معايبي هستند، مخصوصاً جوشکاريهايي که به صورت دستي انجام ميشوند.
در جوش CO2 به دليل اين که تجهيزات و ادوات جوشکاري نسبت به جوشهاي ديگر بيشتر است لذا عيوب آن هم نسبت به جوشهاي ديگر بيشتر است که در حد ممکن بايد از مواد مصرفي مناسب مانندگاز CO2 مرغوب و خالي از رطوبت، سيم جوش متناسب با زاويه جوشکاري و قطعهکار عاري از کثيفي مانند چربي، زنگ زدگي، اکسيده بودن، رنگ و رطوبت استفاده کرد.
البته بعضي از پارامترها در اختيار کنترل ما نيست به عنوان مثال اگر بدنه در ايستگاه قبل با دقت و توجه کم مونتاژ شده باشد و ورق مورد نظر براي جوشکاري داراي فاصله هوايي باشد جوشکار ناچار است به دليل به وجود نيامدن توقف در خط هر طور که شده پروسه جوشکاري فلز روي بدنه و محل مورد نظر انجام دهد .
ورق هايي که گالوانيزه هستند در حين جوشکاري فلزروي از طريق پوشش گالوانيزه وارد مذاب مي شود که :
باعث تردي و بالا بردن ميزان حساسيت درمقابل ترک برداشتن مي شود .
دراثر سوختن و بخار شدن ايجاد دود سفيدي ميکند که مشکلات تنفسي و عدم رويت کامل عمليات جوشکاري را براي شخص جوشکار به وجود ميآورد.
عيوب جوش CO2 در اثر عوامل مختلف و متفاوت اعم از اتصال، مناسب نبودن مواد مصرفي شامل فلز قطعهکار، گاز CO2، سيم جوش مصرفي و پارامترهاي جوشکاري مانند ولتاژ، جريان سرعت تغذيه سيم، قطر، سرعت حرکت تورچ، نوع دستگاه و عدم مهارت جوشکار در نحوه انجام عمليات جوشکاري و نيز پيشگرم و يا پسگرم کردن ميتوان نام برد.
---------- ------------------------------------------------------------------------------------- -
اساس روش GMAW بر برقراری قوس الکتریکی میان الکترود (سیمجوش) مصرف شدنی و قطعه کار میباشد و قوس و حوضچه جوش توسط گاز بی اثر محافظت میگردد. این روش به دو صورت اتوماتیک و نیمه اتوماتیک قابل انجام میباشد. تمام فلزات و آلیاژهای مهم صنعتی مانند فولادهای کربنی، فولادهای کم آلیاژ، فولادهای زنگ نزن، آلیاژهای آلومینیم، مس، نیکل، در تمام وضعیتها با ازاین روش قابل جوشکاری میباشند.
روشهای معمول در تکنولوژی جوشکاری را میتوان به صورت زیر دستهبندی کرد:
الف) جوشکاری ذوبی: جوشکاری ذوبی شامل روشهایی همچون قوس الکتریکی، الکترود دستی زیرپوردی، MIG/MAG ، TIG(تیگ یا جوش آرگون)، پلاسما، جوشکاری گاز، الکترواسلاگ، اشعه الکترونی و اشعه لیزری میشود.
ب) جوشکاری فشاری: جوشکاری فشاری شامل جوش مقاومتی، اصطکاکی، مافوق صوتی، انفجاری و نفوذی میباشد.
جوشکاری TIG همان جوشکاری آرگون میباشد که از یک الکترود غیر مصرفی که معمولاً از جنس تنگستن است (به علت دمای ذوب بالای آن) جهت ایجاد قوس به کار میرود و گاز خنثی که همان آرگون است جهت محافظت از جوش استفاده میشود. در روش جوشکاری TIG معمولاً از سیم جوش جهت ذوب شدن و پر گردن منطقه جوشکاری بکار میرود. جوشکاری MIG/MAG با گاز محافظ نیز درواقع همان جوشکاری قوس الکتریکی با گاز محافظ شامل دو روش MIG و MAG میباشد. تفاوت بین این دو روش در نوع گاز مصرفی بوده که برای محافظت جوش بکار میرود. در روش MIG گاز محافظ از نوع گاز خنثی (آرگون یا هلیوم) بوده، در حالیکه در روش MAG گاز محافظ فعال بوده (نظیر CO2 یا ترکیبی از آن با آرگون). جوشکاری پلاسما یا همان PAW. واژه پلاسما به معنای گاز یونیزه شده بوده و حالت چهارم یک ماده میباشد. چنانچه هوا یا گاز محافظ در قوس الکتریکی، شرایط گذر به حالت پلاسما را بیابند، قوس الکتریکی مربوطه دارای انرژی حرارتی زیادی خواهد شد به طوری که درجه حرارت قوس به بیش از 20000 درجه سانتیگراد میرسد.
طریقه جوشکاری: مناسب برای جوشکاری تیگ دی سی و تیگ دی سی پالاسی، تیگ ای سی، تیگ ای سی پالاسی و جوشکاری الکترود.
کاربرد: برای صنایع مختلف همچون لوازم خانگی، دوچرخه سازی، خودرو سازی و … مناسب می باشد.
جنس و مواد قابل اجرا: مناسب برای جوشکاری آلومینیوم و آلیاژ منیزیم آلومینیوم، فولاد آلیاژی، فولاد کربن، مس، آلیاژ تیتانیوم و … می باشد.
این دستگاه از تکنولوژی پیشرفته اینورتر دوبل استفاده شده است که بازدهی را تا 85% افزایش می دهد. ضمناً مصرف در حالت بی باری در این دستگاه بسیار پایین می باشد.دارای منبع توان موج مربعی بسیار عالی می باشد.این دستگاه مجهز به سیستم های حفاظتی اضافه ولتاژ، اضافه جریان و اضافه گرمایی نیز می باشد که باعث پایداری، طول عمر و فضای اعتمادسازی بیشتر می گردد.در این دستگاه با دارا بودن قابلیت تنظیم کردن جریان پالاس، فرکانس پالاس پهنای پالاس جریان ای اس و قسمت تمیز کنندگی شما قادر خواهید بود که یک حوضچه مذاب عمیق، پهن و موجدار بسیار زیبا داشته باشید.
روش جوشکاری با الکترود تنگستن و گاز محافظ برای جوشکاری موارد زیر کاربرد دارد:
این دو نوع آخر جدیدا در بازار آمده اند.
چند نکته در مورد مزایای تنگستن:
نوع قطبیت های مناسب برای جوشکاری آرگون از قرار زیر است:
جریان DCEN برای جوشکاری چدن-مس-برنج-تیتانیوم-انواع فولادهامی باشد
جریان ACبرای جوشکاری آلومینیوم و منیزیوم و ترکیبات آن
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |